Her ne kadar bir süreliğine bağımlılık denince alkol ve madde kullanımı anlaşılsa da araştırmacılar son zamanlarda bazı davranışların alkol madde bağımlılığına benzediğini fark ettiler ve böylece davranışsal bağımlılıklar gündeme geldi.
Davranışsal bağımlılıklar içerisinde; kumar, internet, cep telefonu, seks, yemek, alışveriş gibi davranışlar değerlendirilmektedir. Tanısal sınıflandırma sistemi olan DSM-5’de kumar bağımlılığı bağımlılık bozuklukları kısmında yerini bulmuştur.
Davranışsal bağımlılıklar ile madde bağımlılığı arasında nörobiyolojik yapı, eşlik eden hastalıklar ve tedavi açısından birçok ortaklık bulunmaktadır. Ayrıca bağımlılık davranışının sonuçları açısından da ortaklıklar çoktur. Her iki tür bağımlılık da kronik ve tekrarlayıcı seyretmektedir.
Yeni bir alan olan davranışsal bağımlılıklar konusunda anlaşılması ve araştırılması gereken birçok şey vardır. Ancak sınıflandırma sisteminde bağımlılıklar içerisinde yer alması, beyindeki etkileri, seyri ve sonuçları tıpkı madde bağımlılığı gibi olmasının araştırmalarla anlaşılmasıyla bu gruba bakış açısı değişmiştir. Eski yıllarda bir hastalık olarak algılanmayan ve bu nedenle bu durumu yaşayanların yargılanmasıyla sonuçlanan davranışsal bağımlılıklar günümüzde tedavi edilmektedir.
MRSHH AMATEM kliniğinde Nisan-Mayıs-Haziran 2018 tarihleri arasında poliklinikte 18, klinikte yatarak da 3 kumar bağımlısı tedavi görmüş olup halen kontrollerine devam etmektedirler.
Davranışsal bağımlılıkların da madde bağımlılığı gibi tedavisi mümkündür. Bağımlılığın kronik doğası gereği kontrollerin önemi büyüktür. İlimizde AMATEM kliniği bünyesinde hem yatan hem ayaktan kontrollere gelen hastalarımıza yönelik davranışsal bağımlılığı olan hastalarımızın da katıldığı psikodrama grupları on yıldır devam etmektedir. Celal Bayar Üniversitesi Psikiyatri biriminde de tüm bağımlılıklar olduğu gibi davranışsal bağımlılıklar da ele alınmaktadır.