Madde, merkezi sinir sistemini etkileyerek, kişinin davranış, duygulanım, algılama, düşünce gibi alanlarında değişiklik yaratır. Günümüzde madde olarak kullanılanlar receteli ya da recetesiz olabilmektedir. Reçeteli olarak kullanılabilenlerden burada kast edilen, kontrole tabi ilaçların amacı dışında kullanımıdır. Direkt ağızdan alarak, dumanını farklı yollardan soluyarak, damar yolundan gibi farklı kullanım yolları bulunmaktadır. Madde, bağımlı tarafından tek başına tercih edilebileceği gibi özellikle bölgemizde çok yaygın olduğu gibi birden fazla maddenin aynı anda ya da üst üste kullanımı şeklinde olan, çoğul madde bağımlılığı şeklinde de olabilmektedir.
İlimizde bulunan MRSHH AMATEM kliniğinde Nisan-Mayıs-Haziran 2018 tarihlerinde 296 madde bağımlısı yatarak tedavi edilmiş olup, tedavi olan hastalarımızdan 180’i çoğul madde, 68’i alkol, 29’u opiyat, 11’i kannabinoid, 5’i uçucu madde, 2’si sedatifhipnotik , 1’i kokain bağımlısıdır.
Peki hangi maddeler bağımlılık yapmaktadır?
*Esrar
*Opiyatlar(eroin, morfin, aldolan)
*Ekstazi
*Metamfetamin
*Kokain
*Sentetik kannabinoidler
*Benzodiazepinler( kontrole tabi reçete ile yazılmaktadır. Diazem, Xanax, rivotril gibi.)
*Uçucu maddeler( bali, tiner)
*Halisnojenler(LSD)
*Kafein
Yakınınızda zayıflama, göz kızarıklığı, göz bebeği büyüklüğünde değişiklikler, fazla terleme, bulantı gibi fiziksel ya da içe kapanma, çabuk öfkelenme, davranış değişikliği gibi ruhsal değişiklikler gözlemliyorsanız madde bağımlılığından şüphe edilebilir. Çoğu zaman bu bulgulara arkadaş çevresi değişikliği, iş ve okul başarısında düşme de eşlik etmektedir.
Tedavisi mümkündür. Sadece bağımlılığın kronik hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle madde kullanıcısının tedavisi sadece bağımlılık tedavisi amaçlı hastaneye yattığında bitmez. Mutlaka özellikle ilk bir yıl kontrollerinin takibi önemlidir.